Positieve sportcultuur


We gaan rondom sport en bewegen een positieve cultuur ontwikkelen. Een gezonde leefstijl en de rol van ouders maken daar deel vanuit.

Acties en maatregelen die gekozen zijn om deze ambitie te realiseren:

  • We formuleren een positieve gedragscode (zie voorbeeld pag. 11 van het Sportakkoord).
  • We spreken elkaar aan op gedrag dat wel/niet overeenkomt met deze gedragscode. Ouders van jeugdspelersvormen hierbij een belangrijke doelgroep.
  • Er is meer nadruk op gezondheid nodig, maar dan wel op een positieve manier. Onder andere het geleidelijk rookvrij maken van sportaccommodaties. Behalve roken, ook aandacht voor alcohol, gezond eten, bewegingsstimulering en gezonde sportkantine.
  • Positieve betrokkenheid van ouders stimuleren als het gaat om sportbeleving van kinderen.
  • Trainers van verenigingen worden geschoold in het ontwikkelen van een positieve sportcultuur. Ambassadeurs/ experts/(pedagogisch) theater naar het eiland halen.
  • We richten ons niet alleen op eilandbewoners, maar ook op badgasten.

Wat we willen bereiken halverwege 2021:
Met sportverenigingen zijn afspraken gemaakt en gedragsregels ontwikkeld m.b.t. roken en alcohol. In een latere fase denken we na over gedragsregels m.b.t. drugs.

Wat we willen bereiken aan het eind van 2021:
Er is een sportieve gedragscode met als boodschap dat iedereen de ruimte krijgt om op eigen niveau te kunnen sporten.

Er is een bijeenkomst geweest met sprekers, toneel of theater om gedrags-coaching aan de orde te stellen bij sportverenigingen en evt. ook bij andere organisaties.

Meer waardering voor vrijwilligers, bv met verkiezing van Vrijwilliger van het Jaar. vrijwilligers anders inzetten (bv op interesse kennis en kwaliteiten, losse activiteiten/klussen)

Kleine stapjes maken en succes boeken!